18 Aralık 2009 Cuma

Propaganda

Propaganda filmi konusu itibariyle basit bir sınırın öte tarafında kalma hikayesini anlatıyor gibi gözükse de, karakterlerin birbirleriyle olan ilişkisinin duygusallığı ve dramatikliği filmi baştan sona bir trajediye dönüştürüyor. Filmin anlattığı şey sadece ayrılık değil, aynı zamanda devletin kontrolü ve Ankara'dan kilometrelerce uzak bir yerde kuralların nasıl işlediğine dair komedi serpintili bir dram. Bir gümrük muhafaza memurunun çocukluk* arkadaşı olan Rahim'e hesap verememesi, daha sonra oğlu Adem'i vurması, filmde devletin, memuru üzerinde ne denli görünmez bir gücü olduğunun kanıtıdır. Filmin kötü adamı olarak gösterilen Mahmut(Ali Sunal) ise devletin yöredeki kulağı, ağzı ve fiziki yansıması olmuştur.

Duygusallıkların önünde bir engel, tavizlerin önünde bir kuralcı olarak belirivermiştir. Gümrük muhafızı Mehdi, ne zaman eski hatıraların etkisinde kalıp duygusal kararlar vermek üzere olsa, Mahmut, yani devlet ona kuralları hatırlatır ve kararından vazgeçirir. Bundan hem büyük bir haz duyar, hem de içten içe devlet memuru olma avantajını kullanmak ister. Adem ve filizi bastığı sahne en meşhur olanıdır.









Sonuç olarak, sadece fiziki değil sınır değil, içimizdeki sınırları da, ve bu sınırları kimin veya neyin yarattığını da gösteren harika bir filmdir Propaganda. İzleyin, izlettirin.




*Filmin başında askerlik arkadaşı olarak bahsettiği Rahim'e daha sonra çocukluk arkadaşım der.

2 yorum:

offer admin dedi ki...

Harika bir başyapıt. Harika bir oyuncu kadrosu... filmin geçtiği dönemin sorunlarını güzel bir ironiyle anlatmış.

Alp Erdem dedi ki...

bence bu film kemal sunalın en güzel filmlerinden biri usta sanatçı bu kez güldürmek yerine dönemin sorunlarına değinmiş